Skip to content
Inici » RUTA ENTRE EL PRIORAT I EL BAIX CAMP

RUTA ENTRE EL PRIORAT I EL BAIX CAMP

7, 8 I 9 DE JULIOL

Ens acompanyes a visitar un dels racons més bonics de Catalunya?

Us proposem una escapada de tres dies entre el Priorat i el Baix Camp per gaudir tant del seu paisatge, dels excel·lents productes de la terra i del patrimoni cultural que s’hi conserva.

Dimecres 7 de juliol

Sortirem de Barcelona en direcció a Falset, la capital del Priorat. Però abans d’arribar-hi ens aturarem a Mont-roig  del Camp per visitar el Mas Miró.

Miró passarà gairebé tots els estius fins al 1976 a la masia que els seus pares van adquirir el 1911. L’obra i l’univers de Joan Miró es van gestar en aquesta població tarragonina, en el marc estricte del Mas Miró i de les terres que l’envolten. És allà on, després d’una malaltia, l’artista va decidir dedicar-se a la pintura.

El 20 d’abril del 2018, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de l’artista, va tenir lloc l’obertura del Mas Miró al públic. Mas Miró fou el model del famós quadre La masia, la creació més emblemàtica de l’etapa figurativa de l’artista, però també és on va germinar i madurar la seva obra posterior i on es va perfilar el seu complex llenguatge simbòlic.

Després de la visita ens dirigirem fins a Falset on ens instal·larem a l’Hotel Sport**** on dinarem.

A la tarda visitarem el Celler Cooperatiu Falset Marçà que s’ubica en un edifici modernista. És una de les anomenades “catedrals del vi”, obra del cèlebre arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí i declarat bé cultural d’interès nacional. Hi durem a terme una visita comentada on ens explicaran el procés d’elaboració del vi i hi podrem realitzar un tast de vins denominació d’origen Priorat.

Sopar lliure i allotjament a l’hotel.

Dijous 8 de juliol

Dedicarem la jornada a visitar dues de les joies del Priorat: la Cartoixa d’Escaladei i el poble de Siurana.

De la Provença vingueren al segle XII els monjos de l’Orde de la Cartoixa a construir un monestir i fundaren així la primera cartoixa de la península Ibèrica. Escolliren un paratge singular, protegit per la Serra Major de Montsant, on un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom Escaladei o “escala de Déu”.

Escaladei

Les ruïnes d’aquest imponent conjunt es troben ubicades en un indret captivador, al mateix peu de Montsant.

Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per l’exterior dels 3 claustres, l’església i refectori, així com d’una cel·la reconstruïda amb tot detall.

Després ens dirigirem fins a Siurana, que va ser l’últim bastió de resistència sarraïna de Catalunya, reconquerit l’any 1154. D’aquella època podem encara veure les restes de la fortalesa musulmana a l’entrada de la vila. Siurana, amb les seves cases i carrerons empedrats, ens robarà el cor. Les vistes des d’aquesta talaia són espectaculars. Podrem veure l’església de Santa Maria, romànica, i el llegendari Salt de la Reina Mora, a tocar de les parets del castell.

Avui dia, podem contemplar un poblet encantador de cases i carrers empedrats i les restes de la fortalesa sarraïna, situades a l’entrada del poble. Als seus peus un pantà d’aigües netes i tranquil·les ofereix la possibilitat de practicar tota mena d’esports aquàtics.

Després de dinar tornarem a Scala dei per visitar la cooperativa d’oli de Cabacés on explicaran ens dirigirem fins a la població de Cabacés per visitar un Molí Miró Cubells. Es tracta d’una petita empresa familiar sorgida de la tradició de moltes generacions dedicades al cultiu de l’olivera amb l’ànim d’extreure l’essència del seu antic patrimoni familiar.

La família compta amb oliveres mil·lenàries i finques amb peculiaritats molt diverses, que van des de zones de coster amb forts pendents, passant per finques situades dins el Parc Natural de la Serra de Montsant o finques amb oliveres plantades de manera experimental en zones amb una meteorologia extrema per tal de determinar el seu potencial.

Ens explicaran el procés d’elaboració de l’oli i hi realitzarem un tast per degustar fins a 5 varietats diferents d’oli.

Sopar lliure i allotjament a l’hotel.

Divendres 9 de juliol

De bon matí, deixarem Falset i de tornada a Barcelona ens aturarem a la capital del Baix Camp, Reus. Es tracta d’una població que presenta un importantíssim patrimoni cultural, del qual hi destaca l’arquitectura modernista.

Realitzarem un agradable  passeig pel centre de Reus, que permet conèixer les façanes modernistes més interessants de la ciutat. Per poder admirar les façanes dels edificis que hem seleccionat. Hi destaquen molt especialment les obres de Lluís Domènech i Montaner (Institut Pere Mata, Casa Navàs, Casa Rull i Casa Gasull), que per l’elegància del seu estil van influenciar en els altres edificis modernistes que es van realitzar a Reus.

Visitarem l’obra més emblemàtica, la Casa Navàs. Projectada per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, és per la seva singularitat un dels millors exemples del Modernisme. Construïda entre el 1901 i el 1907, i ubicada en ple centre de la ciutat, Domènech i Montaner va projectar per Joaquim Navàs un edifici que albergava el nou habitatge i l’establiment comercial del seu client, i que mostrava a la plaça del Mercadal una imponent façana de pedra amb una torre situada a la cantonada. Malauradament, l’any 1938, durant la Guerra Civil, els efectes d’un bombardeig van destruir aquesta esvelta torre i el coronament esglaonat original.

Casa Navàs

Una de les característiques més destacades  és la magnífica decoració interior, que es conserva pràcticament intacta, gràcies a la cura dels seus propietaris. La ceràmica, els mosaics, els esgrafiats, el treball de la pedra i els vitralls de la casa Navàs, són magnífics exemples de les arts decoratives al Modernisme, sense oblidar el mobiliari, dissenyat i realitzat en gran part pel reconegut ebenista Gaspar Homar.

Després de dinar, ens dirigirem cap a Barcelona.

Preu alumne ESHAB : 750 €  Altres: 790 €

El preu inclou:

  • Habitació de dues nits a l’Hotel Sport **** en doble allotjament i esmorzar
  • Suplement habitació doble d’ús individual 80 €
  • Autocar privat en tot el recorregut
  • Entrades
  • Tast de vi a la Cooperativa de Falset
  • Tast d’oli al Molí Miró Cubells
  • Dinars en restaurants seleccionats
  • Assegurança de viatge i de cancel·lació
  • Guies locals
  • Receptors pels alumnes

Carmina Vivas acompanya en tot el recorregut