13. LA GUERRA FREDA, UNA PARTIDA D’ESCACS INTERMINABLE

FERRAN SÁNCHEZ

dijous 19:00 - 21:00 h.

CALENDARI

4 d'octubre – 20 de juny

IDIOMA

català

Eix temàtic
Història

El 1945, acabada la guerra, el món era un cementiri en runes. D’aquell volcà encara fumejant emergiren dos colossos irreconciliables, i una Europa malferida. Les colònies van aprofitar per desempallegar-se de l’espoli blanc, però –en aquell context bipolar- viure en llibertat no els seria gens fàcil. Encara que una onada de prosperitat alleugeria una mica la por al desastre nuclear, els més joves no en van tenir prou. Quan van posar els seus somnis sobre la taula, però, se’ls va dir que no hi havia temps per a jugar. Qui va guanyar la partida?

 

 

Per què els aliats van guanyar la Segona Guerra Mundial? De la «guerra llampec» al «canvi de signe». De les conferències inter-aliades a la desconfiança dins la Gran Aliança. Els acords de Potsdam sobre Alemanya i les Nacions Unides.

 

Qui va començar la Guerra Freda? Les primeres tensions entre les superpotències: Iran, Turquia i Grècia. La Doctrina Truman i el Pla Marshall. Berlín, 1948: el començament tècnic de la Guerra Freda. El «Teló d’Acer» i la «cortina de bambú».

 

Quant costa mantenir un imperi? La primera onada descolonitzadora: Índia, Palestina, Indoxina i Algèria. Europa en runes: miracle econòmic, democràcia cristiana, projectes de mercat comú.

 

Tenia sentit la cacera de bruixes? El relleu a les cúpules (1953) i les conseqüències de la Guerra Freda en la societat nord-americana. La Doctrina Eisenhower: la creació d’una nova estructura de defensa. Els exemples: Iran i Guatemala.

 

Volia Krushev baixar la tensió? El XXè Congrés del PCUS i la desestalinització. Llums i ombres de la dècada Krushev. Geografia de la fam: el Tercer Món, de Bandung a Suez (1955-1956). Les crisis de 1959 a 1962: l’avió espia, Berlín, Taiwan i Cuba. Els aliats incòmodes: Mao i De Gaulle.

 

Van fracassar els joves que es van rebel·lar durant els anys seixanta? L’any d’Àfrica: el cas del Congo. El mite Kennedy i les critiques a Johnson. Els seixanta-vuit, de París a Praga (passant per Vietnam).

 

Pot una revolució ser conservadora? Les crisis del petroli i les seves conseqüències. La reacció conservadora i la distensió. Els nous conflictes oberts el 1979: Iran, Nicaragua, Cambodja, Afganistan. L’ofensiva neoliberal: de Xile al Regne Unit. Un cowboy a la Casa Blanca. La Segona Guerra Freda i l’enfonsament del bloc soviètic.