10. EL PLAER DE LA LECTURA

PAULA JUANPERE

dimecres 11:00 - 13:00 h.

CALENDARI

3 d'octubre – 19 de juny

IDIOMA

català i castellà

Eix temàtic
Literatura

Aquest curs proposa una lectura comentada d’obres de la narrativa dels darrers vint anys. Dedicarem entre tres i quatre sessions per lectura que ens serviran per analitzar l’obra, però també per conèixer l’autor o l’autora i la tradició de la qual prové.  Enriquirem les sessions amb la visualització de documents audiovisuals o articles que llegirem conjuntament. La intenció és que posem en comú les nostres experiències de lectura, puguem debatre sobre les problemàtiques que l’obra planteja, i coneguem quines són les tendències literàries actuals i les qüestions que més preocupen als escriptors d’avui.

 

Les obres que llegirem són les següents:

 

Enrique Vila-Matas, Bartleby y compañía, 2000
Amb  Bartleby y compañía ens endinsarem al món literari d’un dels autors catalans amb més projecció europea. El narrador d’aquest llibre és un rastrejador de Bartlebys, és a dir, aquells escriptors que, per algun motiu o altre, han deixat d’escriure.

 

Kazuo Ishiguro, No em deixis mai, 2005
No em deixis mai, de l’autor britànic Kazuo Ishiguro (premi Nobel de Literatura el 2017), explica la història d’un grup d’adolescents que estudia a l’internat Hailsham. Sota l’aparent normalitat, una veritat oculta anirà aflorant i desplegarà un món distòpic, plantejant qüestions ètiques molt contemporànies.

 

Svetlana Aleksiévitx, Temps de segona mà: La fi de l’home roig, 2013
Svetlana Aleksiévitx (premi Nobel de Literatura el 2015) explica en aquest llibre com va ser el comunisme a Rússia a través de la veu de testimonis que parlen de les seves pors i les seves esperances.

 

Quim Monzó, El millor dels mons, 2001
Quim Monzó és un dels autors més importants de la literatura catalana dels darrers anys. El millor dels mons és un llibre de relats i una nouvelle poblat de personatges obsessius, molta crueltat i violència, així com comicitat i ironia.

 

Patrick Modiano, En el cafè de la joventut perduda, 2007
Una novel·la del prolífic i premiat autor francès (premi Nobel de Literatura el 2014) que ens situa al Paris dels primers anys seixanta per reconstruir la vida d’una dona misteriosa.

 

Siri Hustvedt, L’estiu sense homes, 2011
Aquest llibre de l’autora nord-americana Siri Hustvedt és una comèdia en clau feminista que explica la història de la Mia, una dona de 55 anys en plena crisi matrimonial que torna al poble on va néixer a passar l’estiu.

 

Karl Ove Knausgård, La mort del pare (La meva lluita vol.I), 2012
Aquest és el primer volum dels sis que conformen La meva lluita, el projecte literari que ha fet guanyar a Knausgård un gran prestigi. En aquesta novel·la autobiogràfica, l’autor noruec explora la seva relació amb la família, i evoca la seva infantesa i adolescència amb una honestedat esfereïdora.

 

Francesc Serés, La pell de la frontera, 2014
La pell de la frontera és un llibre de no-ficció, entre la crònica i l’assaig, que ens explica el món que es desplega entre els vells camins del Baix Cinca i del Segrià, donant veu a històries locals i petites que omplen de vida un bocí de mapa.

 

Don DeLillo, L’home del salt, 2007
Don DeLillo, un dels autors nord-americans més importants dels nostres dies, construeix aquesta novel·la al voltant de l’atac terrorista de l’11 de setembre del 2001 a Nova York, reflexionant sobre aquest tràgic esdeveniment per ajudar-nos a comprendre una mica més el nostre món contemporani.

 

Julian Barnes, El sentit d’un final, 2011
Una carta retorna a Tony Webster, el protagonista d’aquesta breu novel·la de l’autor britànic, a l’època de l’adolescència i el grup d’amics de l’institut, i l’obliga a revisar els seus records mentre va resolent els buits i els misteris del passat.