HISTÒRIA DE L’ART CATALÀ: DES DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

CURS PER A GUIES OFICIALS DE CATALUNYA 2018/19
HISTÒRIA DE L’ART CATALÀ: DES DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

 

 

Aquest curs va dirigit especialment als guies oficials de Catalunya tant pel seu contingut com per les visites que es realitzen. Després de la nombrosa afluència i la molt bona resposta per parts dels guies l’any passat, enguany tornem a presentar-lo esperant trobar-vos-hi de nou.

Cada estil serà contextualitzat històricament i filosòficament tot donant les claus per a entendre la seva estètica. També explicarem la simbologia, la iconografia i la tècnica de cada artista o moviment. Cada tema constarà d’ una introducció teòrica a classe i una visita a un museu o monument. Es lliurarà material on line de cada tema.


Professora: Anna Pou van den Bossche, llicenciada en Història de l’Art i Màster en Art Contemporani

 


 

1. LA SINGULARITAT DEL ROMÀNIC CATALÀ
Dimecres 17 d’octubre / Dimecres 24 d’octubre
1.1. Sant Agustí i l’estètica de l’art romànic: simbologia dels nombres, de les formes i dels colors. L’arquitectura dels monestirs i de les petites parròquies. L’escultura dels capitells i els principals mestres. La pintura mural: temes, simbologia i iconografia.
Dimecres 31 d’octubre
1.2. Visita al MNAC, secció d’art romànic.

 

2. LA REVOLUCIÓ DEL CÍSTER
Dimecres 7 de novembre
2.1. La reformes de Sant Bernat de Claravall i l’ iconoclàstia. Característiques de l’art cistercenc. El cas de Poblet. La vida en un monestir medieval.

 

3. L’ESPLENDOR DEL GÒTIC A BARCELONA
Dimecres 14 de novembre / Dimecres 21 de novembre
3.1. La filosofia de Sant Tomàs d’Aquino i de Ramón Llull. Les catedrals: simbologia de la llum. Els grans pintors catalans. Tècnica i temes de la pintura gòtica. L’arquitectura civil i religiosa a Barcelona: la singularitat del gòtic meridional.
Dimecres 28 de novembre
3.2. Visita al MNAC, secció d’art gòtic.

 

4. EL DECLIVI DEL RENAIXEMENT I EL NAIXEMENT DEL BARROC
Dimecres 5 de desembre
4.1. Perquè el Renaixement italià no creà escola a Catalunya? Circumstàncies polítiques i artístiques. Característiques del Renaixement català i els seus artistes. L’ arquitectura barroca a Barcelona. El Barroc classicista.
Dimecres 12 de desembre
4.2. Visita a peu per veure: façana Palau de la Generalitat, St Felip Neri, basílica de la Mercè, Palau de la Virreina, església de Betlem, Palau Moja, retaules de la catedral, Palau Moxó, Col·legi de Cirurgia, Llotja, St Miquel del Port i la Barceloneta, Ciutadella.

 

5. DEL ROMANTICISME A L’IMPRESSIONISME
Dimecres 19 de desembre / Dimecres 9 de gener
5.1. La Renaixença i el neo-medievalisme: els arquitectes catalans historicistes. Pintura i escultura romàntiques. Modest Urgell. Fortuny. Martí Alsina. L’Escola d’Olot. L’Escola luminista de Sitges. El Cercle de St Lluc. El Noucentisme. Anglada Camarassa. Ramón Casas i Russinyol. El cas de Mir i Nonell.
Dimecres 16 de gener
5.2.Visita al MNAC, secció Art Modern

 

6. MODERNISME I SIMBOLISME
Dimecres 23 de gener
6.1. Bases teòriques: Ruskin, Morris i el naixement del Modernisme a Anglaterra. La Exposició Universal del 1888. L’arquitectura de Domènech i Muntaner i de Puig i Cadafalch a Barcelona. El naixement de l’arquitectura de ferro: mercats i estacions. Pintura, moble i joieria modernistes a Catalunya: Masriera, Homar, Riquer.
Dimecres 30 de gener
6.2. Passeig per l’Eixample per veure les façanes, porteries, farmàcies i altres establiments dels arquitectes modernistes.

 

7. GAUDÍ
Dimecres 6 de febrer
7.1. La geometria de Gaudí. L’ús de la llum, del nombre i dels símbols religiosos. Del neos a la maduresa: la Casa Vicenç; el Palau Güell i les primeres aportacions; innovacions estructurals de La Pedrera, el disseny de la Casa Batlló; el Parc Güell; la cripta Güell; la Sagrada Família.
Dimecres 13 de febrer / Dimecres 20 de febrer
7.2. Visites als monuments de Gaudí a Barcelona.

 

8. PICASSO
Dimecres 27 de febrer
8.1. Fets biogràfics que condicionen la seva obra. Principals aportacions tècniques i conceptuals a la història de l’art. Principals influències. La relació amb Matisse, Cézanne i altres intel·lectuals. El Cercle de Picasso. Ideologia i política: aspectes simbòlics de la seva pintura. Eixos centrals de la seva obra. Etapes estilístiques.
Dimecres 6 de març
8.2. Visita al Museu Picasso. Ruta de Picasso a la Barcelona gòtica.

 

9. JOAN MIRÓ
Dimecres 13 de març
9.1. La importància de la formació amb Galí. Etapa detallista. Miró a París: el Surrealisme. L’assassinat de la pintura. Pintures salvatges. La maduresa: les Constel.lacions. L’exili a Mallorca. L’espiritualitat en Miró.
Dimecres 20 de març
9.2. Visita a la Fundació Miró.

 

10. SALVADOR DALÍ
Dimecres 27 de març / Dimecres 3 d’abril
10.1. Paranoia, traumes i complexos explicats pel propi Dalí: la iconografia resultant. L’Àngelus de Millet. El Pla de Tudela. Relació amb Buñel: el cinema surrealista. El mètode paranoico-crític i les dobles imatges. Disseny i literatura dalinians. Principals etapes estilístiques.

 

11. EL DAU AL SET. ANTONI TÀPIES.
Dimecres 10 d’abril
11.1. La postguerra i la influència de l’Existencialisme. Els artistes del Dau al Set: punts en comú i discrepàncies. Joan Ponç. Brossa i els poemes visuals. Tharrats. Cuixart. Antoni Tàpies: de l’existencialisme a la espiritualitat. Simbologia en la obra de Tàpies. La col·leció de la Fundació Tàpies.

 

12. L’ARQUITECTURA MODERNA I POSTMODERNA A BARCELONA
Dimecres 24 d’abril
12.1.
 L’Exposició Universal del 1929 i el Pavelló Mies van der RoheEls orígens del funcionalisme a Catalunya: el GATPAC. Bohigas. Coderch. Bofill. Calatrava. Miralles i els arquitectes deconstructivistes catalans. Els arquitectes estrangers a BCN: Ghery, Nouvel, Graham, Herzog-de Meuron, Perrault.

 

13. ARTISTES CONTEMPORANIS PRESENTS A BARCELONA
Dimecres 8 de maig
13.1. 
Jaume Plensa. Perejaume. Frederic Amat. Robert Llimós. Antoni Llena. Roy Lichtenstein. Antoni Clavé. Claes Oldemburg. Eduardo Chillida. Josep Maria Subirachs. Miquel Barceló.

 


 

Calendari
Inici: 17 octubre
Finalització: 8 de maig

 

Horari
Dimecres de 16:00 a 19:00 h.

 

Preus
Matrícula: 50 €
495 €/curs
Matricula abans del 20 de juliol: 10% de descompte!
Pagament fraccionat en 2 terminis, a l’inici del curs i al gener.
247,50 € / trimestre

 

Sessions soltes:
1 sessió: 25 €
1 sessió i 1 visita: 45 €
2 sessions: 45 €
2 sessions i 1 visita: 55 €