ESHAB Escola d'Història de l'Art de Barcelona | HISTÒRIA DE L’ART CATALÀ: DES DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT
14989
page,page-id-14989,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

HISTÒRIA DE L’ART CATALÀ: DES DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

CURS PER GUIES OFICIALS DE CATALUNYA
HISTÒRIA DE L’ART CATALÀ: DES DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

 

Aquest curs va dirigit especialment als guies oficials de Catalunya tant pel seu contingut com per les visites que es realitzen. Després de la nombrosa afluència i la molt bona resposta per parts dels guies l’any passat, enguany tornem a presentar-lo esperant trobar-vos-hi de nou.

Cada estil serà contextualitzat històricament i filosòficament tot donant les claus per a entendre la seva estètica. També explicarem la simbologia, la iconografia i la tècnica de cada artista o moviment. Cada tema constarà d’ una introducció teòrica a classe i una visita a un museu o monument. Es lliurarà material on line de cada tema.


Professora: Anna Pou van den Bossche, llicenciada en Història de l’Art i Màster en Art Contemporani

 


 

1. LA SINGULARITAT DEL ROMÀNIC CATALÀ (3 sessions i 1 visita)
Dimarts 17 d’octubre / Dijous 19 d’octubre / Dimarts 24 d’octubre
1.1. Sant Agustí i l’estètica de l’art romànic: simbologia dels nombres, de les formes i dels colors. L’arquitectura dels monestirs i de les petites parròquies. L’escultura dels capitells i els principals mestres. La pintura mural: temes, simbologia i iconografia.
Dijous 26 d’octubre
1.2. Visita al MNAC, secció d’art romànic.

 

2. LA REVOLUCIÓ DEL CÍSTER (1 sessió i 1 visita)
Dimarts 31 d’octubre
2.1. La reformes de Sant Bernat de Claravall i l’ iconoclàstia. Característiques de l’art cistercenc. El cas de Poblet. La vida en un monestir medieval.
Dijous 2 de novembre
2.2. Visita a Santes Creus i Poblet

 

3. L’ESPLENDOR DEL GÒTIC A BARCELONA (3 sessions i 1 visita)
Dimarts 7 de novembre / Dijous 9 de novembre / Dimarts 14 de novembre
3.1. La filosofia de Sant Tomàs d’Aquino i de Ramón Llull. Les catedrals: simbologia de la llum. Els grans pintors catalans. Tècnica i temes de la pintura gòtica. L’arquitectura civil i religiosa a Barcelona: la singularitat del gòtic meridional.
Dijous 16 de novembre
3.2. Visita al MNAC, secció d’art gòtic.

 

4. EL DECLIVI DEL RENAIXEMENT I EL NAIXEMENT DEL BARROC (2 sessions i 1 visita)
Dimarts 21 de novembre / Dijous 23 de novembre
4.1. Perquè el Renaixement italià no creà escola a Catalunya? Circumstàncies polítiques i artístiques. Característiques del Renaixement català i els seus artistes. L’ arquitectura barroca a Barcelona. El Barroc classicista.
Dimarts 28 de novembre
4.2. Visita a peu per veure: façana Palau de la Generalitat, St Felip Neri, basílica de la Mercè, Palau de la Virreina, església de Betlem, Palau Moja, retaules de la catedral, Palau Moxó, Col·legi de Cirurgia, Llotja, St Miquel del Port i la Barceloneta, Ciutadella.

 

5. DEL ROMANTICISME A L’IMPRESSIONISME (3 sessions i 1 visita)
Dijous 30 de novembre / Dimarts 5 de desembre/ Dimarts 12 de desembre
5.1. La Renaixença i el neo-medievalisme: els arquitectes catalans historicistes. Pintura i escultura romàntiques. Modest Urgell. Fortuny. Martí Alsina. L’Escola d’Olot. L’Escola luminista de Sitges. El Cercle de St Lluc. El Noucentisme. Anglada Camarassa. Ramón Casas i Russinyol. El cas de Mir i Nonell.
Dijous 14 de desembre
5.2.Visita al MNAC, secció Art Modern

 

6. MODERNISME I SIMBOLISME (2 sessions i 1 visita)
Dimarts 19 de desembre / Dijous 21 de desembre
6.1. Bases teòriques: Ruskin, Morris i el naixement del Modernisme a Anglaterra. La Exposició Universal del 1888. L’arquitectura de Domènech i Muntaner i de Puig i Cadafalch a Barcelona. El naixement de l’arquitectura de ferro: mercats i estacions. Pintura, moble i joieria modernistes a Catalunya: Masriera, Homar, Riquer.
Dimarts 9 de gener
6.2. Passeig per l’Eixample per veure les façanes, porteries, farmàcies i altres establiments dels arquitectes modernistes.

 

7. GAUDÍ (2 sessions i 2 visites)
Dijous 11 de gener / Dimarts 16 de gener
7.1. La geometria de Gaudí. L’ús de la llum, del nombre i dels símbols religiosos. Del neos a la maduresa: la Casa Vicenç; el Palau Güell i les primeres aportacions; innovacions estructurals de La Pedrera, el disseny de la Casa Batlló; el Parc Güell; la cripta Güell; la Sagrada Família.
Dijous 18 de gener / Dimarts 23 de gener
7.2. Visites als monuments de Gaudí a Barcelona.

 

8. PICASSO (2 sessions i 1 visita)
Dilluns 25 de gener / Dimarts 30 de gener
8.1. Fets biogràfics que condicionen la seva obra. Principals aportacions tècniques i conceptuals a la història de l’art. Principals influències. La relació amb Matisse, Cézanne i altres intel·lectuals. El Cercle de Picasso. Ideologia i política: aspectes simbòlics de la seva pintura. Eixos centrals de la seva obra. Etapes estilístiques.
Dijous 1 de febrer
8.2. Visita al Museu Picasso. Ruta de Picasso a la Barcelona gòtica.

 

9. JOAN MIRÓ (2 sessions i 1 visita)
Dimarts 6 de febrer / Dijous 8 de febrer
9.1. La importància de la formació amb Galí. Etapa detallista. Miró a París: el Surrealisme. L’assassinat de la pintura. Pintures salvatges. La maduresa: les Constel.lacions. L’exili a Mallorca. L’espiritualitat en Miró.
Dimarts 13 de febrer
9.2. Visita a la Fundació Miró.

 

10. SALVADOR DALÍ (2 sessions i 1 visita)
Dijous 15 de febrer / Dimarts 20 de febrer
10.1. Paranoia, traumes i complexos explicats pel propi Dalí: la iconografia resultant. L’Àngelus de Millet. El Pla de Tudela. Relació amb Buñel: el cinema surrealista. El mètode paranoico-crític i les dobles imatges. Disseny i literatura dalinians. Principals etapes estilístiques.
Dijous 22 de febrer
10.2. Visita al Teatre-Museu de Figueres.

 

11. EL DAU AL SET. ANTONI TÀPIES. (3 sessions)
Dimarts 27 de febrer / Dijous 1 de març / Dimarts 6 de març
11.1. La postguerra i la influència de l’Existencialisme. Els artistes del Dau al Set: punts en comú i discrepàncies. Joan Ponç. Brossa i els poemes visuals. Tharrats. Cuixart. Antoni Tàpies: de l’existencialisme a la espiritualitat. Simbologia en la obra de Tàpies. La col·leció de la Fundació Tàpies.

 

12. L’ARQUITECTURA MODERNA I POSTMODERNA A BARCELONA (2 sessions i 1 visita)
Dijous 8 de març / Dimarts 13 de març
12.1.
 L’Exposició Universal del 1929 i el Pavelló Mies van der RoheEls orígens del funcionalisme a Catalunya: el GATPAC. Bohigas. Coderch. Bofill. Calatrava. Miralles i els arquitectes deconstructivistes catalans. Els arquitectes estrangers a BCN: Ghery, Nouvel, Graham, Herzog-de Meuron, Perrault.
Dijous 15 de març
12.2.
 Visita a Vila Olímpica-Diagonal Mar-Fòrum.

 

13. ARTISTES CONTEMPORANIS PRESENTS A BARCELONA (2 sessions i 1 visita)
Dimarts 20 de març / Dijous 22 de març
13.1. 
Jaume Plensa. Perejaume. Frederic Amat. Robert Llimós. Antoni Llena. Roy Lichtenstein. Antoni Clavé. Claes Oldemburg. Eduardo Chillida. Josep Maria Subirachs. Miquel Barceló.
Dimarts 27 de març
13.2. 
Passeig per a veure les escultures públiques d’alguns d’aquests artistes.

 


 

Calendari
Inici: 17 octubre
Finalització: 27 de març

 

Horari
Dimarts i dijous de 17:00 a 19:00 h.

 

Preus
Matrícula: 50 €
740 €/curs
Matricula abans del 12 de juliol: 10% de descompte
Pagament fraccionat en 2 terminis, a l’inici del curs i al gener.
384 €/trimestre

 

Sessions soltes:
1 sessió i 1 visita: 35 €
2 sessions i 1 visita: 55 €
3 sessions i 1 visita: 65 €

 


Fundación Joan Miró (Barcelona)