ESHAB Escola d'Història de l'Art de Barcelona | CANTÀBRIA: DE LES COVES RUPESTRES A L’ART CONTEMPORANI
15139
page,page-id-15139,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

CANTÀBRIA: DE LES COVES RUPESTRES A L’ART CONTEMPORANI

Del 16 al 18 de març de 2018

 

Us proposem descobrir els primitius tresors de les coves d’Altamira i El Castillo. Tant una com l’altra han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Amb més de 17.000 anys d’antiguitat, els estudiosos l’anomenen la Capella Sixtina de la prehistòria, per la bellesa de les seves pintures. Santander a més d’oferir-nos un entorn paisatgístic privilegiat, ens mostra les novetats del Centro de Arte Botín, dissenyat per l’arquitecte i premi Pritzker Renzo Piano i inaugurat aquest mateix estiu. Cap al tard gaudirem de les postes de sol a la badia, acompanyades d’unes bones tapes.

 

Centro de Arte Botín _1

 

16 de març

Ens trobarem a l’Aeroport del Prat, per agafar un avió que ens portarà cap al nord, direcció Bilbao, i des d’allà resseguirem la costa fins arribar al nostre destí: Santander.


Barcelona-Bilbao Vueling  8,55 – 10,10h


Ens instal·larem a l’Hotel Bahia**** ubicat en el ple centre amb esplèndides vistes a la badia.


Visitarem el cèntric Museu de Prehistòria i Arqueologia de Cantabria (
MUPAC), on realitzarem un recorregut seleccionat entre els més de 2000m2 d’extensió del museu. Amb una basta col·lecció d’objectes, resulta una perfecta introducció per a copsar la importància dels orígens del que avui coneixem com a Cantàbria: des de la prehistòria fins a l’Edat Mitjana, passant per la guerra contra l’Imperi Romà.


Dinarem en un restaurant recomanat del casc antic de la ciutat.


Durant la tarda visitarem el
Real Palacio de la Magdalena, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, i un important exemple de l’arquitectura civil del nord d’Espanya. Construït a principis del segle XX per iniciativa municipal, fou regalat a la família reial com a residència estival. Actualment el palau és de propietat municipal i s’utilitza com a Palau de Congressos i acull la seu de la UIMP (Universidad Internacional Menéndez Pelayo). No obstant, el més impressionant de la Península de la Magdalena és, sens dubte, la seva posició geogràfica i les vistes de 360º sobre el mar i la ciutat de Santander. Des de la península es pot gaudir, sens dubte, d’una de les vistes més espectaculars de la ciutat i els seus voltants. Tornarem passejant pels voltants del Palau, vorejant les platges del mar Cantàbric, i disposarem de temps lliure per gaudir de la ciutat de Santander.


Sopar lliure i allotjament a l’hotel.

 

 

17 de març  

Després d’esmorzar, l’autocar ens conduirà fins a les Coves del Castillo y Monedas. Arribant a la localitat de Puente Viesgo, trobem el Monte Castillo, una elevació calcària que amaga al seu interior un complex laberint de coves, freqüentades per l’home durant almenys els últims 150.000 anys. El conjunt conté quatre cavitats amb art rupestre paleolític, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2008. Cal destacar que ens trobarem davant d’un dels conjunts més importants i singulars de la Prehistòria europea: l’art paleolític que habita la cova del Castillo és l’art més antic del món, amb més de 40.800 anys d’antiguitat. Representen un subterrani passeig pels orígens del pensament simbòlic, la ment abstracta i l’expressió artística.


Dinarem a un restaurant recomanat a la històrica població de
Santillana del Mar.


A primera hora de la tarda visitarem el
Museu d’Altamira que conté la Neocueva,  una representació molt fidel de la cova original, ja que aquesta última no és oberta al públic per raons de conservació.  


El seu sostre ha sigut qualificat com “la Capella Sixtina de l’art rupestre” i es diu que fou la primera cova decorada que es va descobrir, i encara avui segueix sent la més esplèndida. Elevada sobre el riu Saja i a només 2 km. de Santillana del Mar, aquest conjunt ja va ser ocupat ara fa 35.600 anys. L’any 1985 fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO,


Tornada a Santander, sopar lliure i allotjament a l’hotel.  

 

 

18 de març

Dedicarem el matí a visitar el novíssim Centro Botín, centre d’art amb vocació formativa i divulgativa. L’edifici, gairebé més singular que la col·lecció que alberga el centre, ha sigut dissenyat per l’arquitecte i premi Pritzker Renzo Piano i fou inaugurat el 2017. Es troba situat a un lloc privilegiat de la ciutat, i Piano ha tractat integrar l’edifici amb el centre de la ciutat, els Jardins de Pereda que l’envolten, i la Badia. La llum i la lleugeresa han sigut elements essencials en la concepció del projecte per part de l’arquitecte. Precisament aquesta lleugeresa es pot copsar en mirar a través de l’edifici, ja que aquest no toca a terra, i per tant permet seguir gaudint del mar tot passejant per la ciutat. Val a dir que aquesta intervenció urbana va comportar nombroses polèmiques entre diferents associacions civils, per la profunda alteració que suposa pel plàcid paisatge de la Badia de Santander. Veurem la col·lecció permanent, especialitzada en art contemporani, composta per obres realitzades en molt variats formats: des de pintura i fotografia, fins a instal·lacions i audiovisuals. El centre disposa de l’obra d’autors com Joan Jonas, Tacita Dean, Juan Muñoz, Carlos Garaicoa, entre molts altres artistes.


Dinarem en un restaurant recomanat de la ciutat.


A l’hora convinguda, l’autocar ens portarà cap a l’aeroport de Santander per agafar el vol cap a Barcelona.


Santander-Barcelona Vueling 19,51 -21,05h

 

 


PVP: 790 € en habitació doble

Sup. Habitació individual: 90 €


 

EL PREU INCLOU:

  • Bitllet d’avió Vueling: Barcelona-Bilbao / Santander-Barcelona
  • Allotjament de dues nits a l’Hotel Bahía de Santander **** ubicat al centre de la ciutat en règim d’allotjament i esmorzar
  • Trasllat en bus privat pels desplaçaments
  • Visites guiades detallades a l’itinerari
  • Dossier informatiu per l’alumne/a
  • Entrades i tres àpats en restaurants seleccionats
  • Carmina Vivas professora de l’Escola, acompanya durant tot el viatge


Data límit per fer la reserva: 22 de febrer de 2018

Per formalitzar-la  cal realitzar el pagament sencer a l’escola o bé al nostre compte ES25-2100-3130-77-2100681568